kalau smalam akak aku yg buat puding ni,skarang giliran aku plak yg buat...bkan meniru ye kak...hehehe...puding ni bru frst time aku buat.alhamdulillah mnjadi...resepi ni aku cedok dr kakak aku jgak...lina_pg pnya blog...tp ada salah fham sbenarnya dlm pembikinan puding ni...tp anak2 buah aku ttap ckp sdap wp ada yg x kena dgn puding ni...hehehe...ape yg x kna??hmmm...biarlah rhsia...
- 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
- 2 liter air
- 2 cawan gula ( sy gn 1cwn arcopal )
- 2 tin laici (asingkan airnya)
- 1 tin susu cair
Cara-Cara:-
- Masak agar-agar hingga mendidih.
- Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
- Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)
2 celoteh:
Apo yg dangdutnya laici tu?? Awat tak buh nama dia puding laici indie ke reggae ke.. Laici tu pndai gelek mcm mas idayu ke?? Atau kna bgelek msa nk buat puding tu?
Wakakaka....
hahaha....dgdut 2 sbab puding 2 brgolek2...pstu laici pun golek2 gk + org btuat puding ni psg lgu dgdut time buat...hhehehe
Post a Comment