Friday, December 31, 2010

...kek oren...

salam sume...dh minum ptg?kalau blom...jmput la ye...ade kek oren tanpa telur kt cni...kek oren???hahaha...sbenarnye lma dh nk buat kek...tp x reti pon...dgn thap mls2...tp buat gk akhirnye...cuma rpa x cm kek biasa pon...hahah...tp teksturnya cam kek lapis sarawak...hahaha...mcm2 la...


kek oren kah ini?hahha

Bahan-bahannya

Campuran jus
150 ml Marigold Peel Fresh Orange juice--->sy pkai oren betol...heheh...ltak perahahan 3 biji oren+air sunquick
Parutan kulit 1 biji oren
2 sudu teh esen oren-->sy x bubuh pon sbab xde...hihi

Campuran susu
300 gram Marigold Sweetened Condensed Filled Milk
200 gram mentega
2 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam

Ayak bersama
240 gram tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara

Panaskan oven 170`c...(bergantung pada jenis oven). Gunakan loyang bulat 24 cm. Griskan tepi dan alaskan dengan kertas pembakar.

Campurkan campuran jus dan susu ke dalam kuali/periuk. Kacau perlahan dengan suhu rendah sehingga mentega cair dan bancuhan sebati (jangan sampai mendidih). Angkat dan sejukkan.

Campurkan tepung dengan bancuhan yang telah sejuk. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 1 minit.

Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga kek masak (cucuk dengan lidi di tengahnya dan tak melekat).

sumber resepi-->google...forum

p/s...gara2 selongkar dpur akak sy...jd saiz loyang pon salah...mna la sy tau...hihihi...kek 2 jd nipis sebab slh saiz loyang...hahaha

5 celoteh:

LiNa_Pg said...

Tuko nama baru la bengkek(bengkang+kek) kih3...tp yg penting..sedap.Tapi nipis?anak ramai ek kih3

Hamizi Azizan said...

naaaakkkk... :(

http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/hidup-di-hujung2.html

ezy azira said...

@k.lina
hahaha...oke la tu...bengkek...hahaha..
aah..ank rmai sgt..

@mizi
amik la

alla said...

nnt nk oder puding ngn blede plk..hehe

ezy azira said...

@k.alla
puding ngn beleda dh biasa...dh xleh nk buat dh...mau blik perlis sdaaa...