salam sume...dh minum ptg?kalau blom...jmput la ye...ade kek oren tanpa telur kt cni...kek oren???hahaha...sbenarnye lma dh nk buat kek...tp x reti pon...dgn thap mls2...tp buat gk akhirnye...cuma rpa x cm kek biasa pon...hahah...tp teksturnya cam kek lapis sarawak...hahaha...mcm2 la...
kek oren kah ini?hahha
kek oren kah ini?hahha
Bahan-bahannya
Campuran jus
150 ml Marigold Peel Fresh Orange juice--->sy pkai oren betol...heheh...ltak perahahan 3 biji oren+air sunquick
Parutan kulit 1 biji oren
2 sudu teh esen oren-->sy x bubuh pon sbab xde...hihi
Campuran susu
300 gram Marigold Sweetened Condensed Filled Milk
200 gram mentega
2 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam
Ayak bersama
240 gram tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara-cara
Panaskan oven 170`c...(bergantung pada jenis oven). Gunakan loyang bulat 24 cm. Griskan tepi dan alaskan dengan kertas pembakar.
Campurkan campuran jus dan susu ke dalam kuali/periuk. Kacau perlahan dengan suhu rendah sehingga mentega cair dan bancuhan sebati (jangan sampai mendidih). Angkat dan sejukkan.
Campurkan tepung dengan bancuhan yang telah sejuk. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 1 minit.
Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga kek masak (cucuk dengan lidi di tengahnya dan tak melekat).
sumber resepi-->google...forum
p/s...gara2 selongkar dpur akak sy...jd saiz loyang pon salah...mna la sy tau...hihihi...kek 2 jd nipis sebab slh saiz loyang...hahaha
Campuran jus
150 ml Marigold Peel Fresh Orange juice--->sy pkai oren betol...heheh...ltak perahahan 3 biji oren+air sunquick
Parutan kulit 1 biji oren
2 sudu teh esen oren-->sy x bubuh pon sbab xde...hihi
Campuran susu
300 gram Marigold Sweetened Condensed Filled Milk
200 gram mentega
2 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam
Ayak bersama
240 gram tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara-cara
Panaskan oven 170`c...(bergantung pada jenis oven). Gunakan loyang bulat 24 cm. Griskan tepi dan alaskan dengan kertas pembakar.
Campurkan campuran jus dan susu ke dalam kuali/periuk. Kacau perlahan dengan suhu rendah sehingga mentega cair dan bancuhan sebati (jangan sampai mendidih). Angkat dan sejukkan.
Campurkan tepung dengan bancuhan yang telah sejuk. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 1 minit.
Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga kek masak (cucuk dengan lidi di tengahnya dan tak melekat).
sumber resepi-->google...forum
p/s...gara2 selongkar dpur akak sy...jd saiz loyang pon salah...mna la sy tau...hihihi...kek 2 jd nipis sebab slh saiz loyang...hahaha