Monday, January 30, 2012

...Seasonal Flowers...

assalamualaikum...mai sapu sawang sat...sambil2 hias rumah dengan bunga2  yang cantik ni...mungkin ade yang tak tau pasal bunga2 ni...TAHUKAH ANDA?. baca macam tengah tengok rangcangan dokumentari. haha...bunga2 pon ade musim jugak tau..setiap musim-sejuk,panas,luruh dan bunga ade bunga tersendiri.mai tengok mai..ni sikit je..tak larat nak google...sumber dari sebuah buku yang sempat saya cari kat library kangar sebelum berpindah ke tempat baru...meh sejukkan mata..


WINTER-SEJUK

winterberry

chinese lantern

AUTUMN-LURUH

slipper orchid
hydrangea

SUMMER-PANAS

cosmos


cornflower

SPRING-BUNGA

narcissus
lilly of the valley
hyacinths


sumber:Seasonal Flowers-Nick Green
            :Uncle Google

cantikkan..subhanallah...teringin nak rasai 4 musim 2...bila la agaknya dapat sampai...

9 comments:

EmbunRosaliza said...

cantiknya munge2 ni, akk pun tingin nk merasa dok negara 4 musim ni, best je, nnt adik dok obersea akk g la setaun hehehe

ezzyra said...

cantikkan...hehe...nk g holiday je.lamanya nk g...setahun?wah2..

ezzyra said...
This comment has been removed by the author.
Tukang Karut said...

ni yang nak sunting bunga ni... huhu...

Adry@Daun said...

Chinese lantern tu pokok letup2. Ada kat malaysia ni. Orkid selipar tu pn ada. Tumbuh liar dlm hutan dan ianya sgt mahal. pernah cuba diseludup keluar dr M'sia. Satu biji buah berharga RM20K masa tu.

ezzyra said...

@tukang karut
haha...cantikkan..

ezzyra said...

@a.adry
aah...pokok letup2..nk letak gmbr lain,t x jadi...comel lak tgk dok dlam sngkar 2...
orkid 2 mmg ade kt msia kan..

beskalbuwok said...

lama tak singgah kat sini.. dah berubah rupanya... cantek n byk bunga2 skrng.. nak petik satu boleh?

ezzyra said...

@beskal
nk petik?xleh la...