Monday, May 31, 2010

...going home tonite...

www.tips-fb.com

waaa....ni petang trakhir kt KL...byk yg nk di updatekan...tp kesuntukan masa plak hr ni....hmmm...ape2 pun mcm dh aku buat kt cni kecuali 1 je yg dh lma x terbuat...hehehe...jhit bju....hahaha....ape la aku ni...duk dpn lappy lma2 bleh plak...nk jhit bju yg skejap pun aku x buat...huhuhu...sbab x strt lgsung...kalo dh strt ckit...mybe ada potensi utk siapkan....

mlm ni aku naik tren sorang2...rsanya last time aku naik tren sorang2...thun lpas...dri Tnah Merah-KL sentral...tp mlm ni...perjalanan aku pendek ckit coz aku akn trn kt G.Musang...kul 6++ dijangka smpai sana....semoga prjalanan aku mlm ni lncar...aku jgak sgt berharap...aku x tdo time dh smpai kt G.Musang nti...mklumlah...x penah trun kt stesen lain...

smalam sblum tdo...smpat la skype,kmen2 kt fb,komen2 kt blog,blogwalking....time komen2 kt fb....dpt lak tau kwn aku sdang bhagia....hehehe...srnok tgk diorg 2...lbih2 lg...plihannya plak rkan blogger aku gk...syok tgk diorg...smoga korang hepi ye...hehehe

Pagi td...tlong2 akak aku buat nasi kerabu..akak aku ni mmg terer buat nsi kerabu...sdap btol...pstu ktorang p mid valley...smnjak aku pegi mid yg kwn aku 2...byk kali plak aku dpt p mid...hahaha...aku bli eskrem...dh lma x mkn eskrem...hehehe...

rsanya itu je kot utk hr ni n hri trakhir aku d KL...mybe aku akn dtg cni lg nti...tp time aku dtg cni...bilangan ahli keluarga ni pun dh brtambah...hehehe...x sbarnya nk tgk baby....hehehe

k la...bye2 semua...i will miss u all....muaaahhhhh!!!!


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Sunday, May 30, 2010

...soalan...

www.tips-fb.com

ada mcm2 jenis soalan....

soalan jnis IQ...
soalan pelajaran...
soalan main2
soalan yg x ptot dijawab dgn baik...

tp...
hri ni...
ada soalan yg x ptot dijawab dgn baik yg keluar dr mulut org pndai...

cmne 2??

soalan yg x ptot dijawab dgn baik...rsa cm nk "lempang" je org 2...


menyakitkan hati la mksudnya...

smpai ape yg sbenarnya kita nk buat pun x jd krana soalan cam 2....

bolehkah anda memahami situasi trsebut?kalau x pham pun...buat2 pham je la ye...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Saturday, May 29, 2010

...cucoq ikan bilis...

www.tips-fb.com

selamat petang suma..klo td aku hidangkan ngn bunga2...petang ni ada cucoq ikan blis...dh lma xde n3 msk2...hri ni mncul blik...tp buat cucoq je...hihihi...sape nk bleh la ambik ye...hehehe


kami mkn ngn sos cili n mayonis...best...heheh...jap je dh licin...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

...bunga2 cinta...

www.tips-fb.com


Hai semua...hari ni n3 aku psal bnga...mksud2 bnga...bunga2 pun ada mksud tau...jd,kalau nk ng bnga kt org ..kna la tau mksudnya...romantik gtu...heheheh...jgn plak main bg je...kalau dua dua pihak tak tau mksud,xpe la...tp kalau pha yg mnerimanya tau mksud,perang besar nti...heheh(kalau slah pilih bnga la...)...jom tgk mksud bnga2 ni...

Ros kuning-cemburu




ros merah-cinta




melur-lemah lembut



tulip merah-cinta sejati



teratai-pemalas



bunga matahari-angkuh



bunga raya-lambang kecantikan




lily putih-kesucian



lavendar-kasih yang utuh



daffodil-curang



camelia-terbaik



buttercup-keanak-anakan



carnation-cinta pertama



apple blossom-kau yang pertama



daisy-kelembutan


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Friday, May 28, 2010

...kisah hari ini...

www.tips-fb.com

Hai semua…hari ni xde n3 msk2 lg…hehehe…aku kluar jmpa kwn aku ,bdk klas kt unimap …hri ni…lbih kurang 7 jam kitorang p meronggeng…hehehe …kitorg p mid valley je…hahaha…aku juz bli ape yg akak aku krm je…tp kwan aku 2…shopping ckit…ada sale giler2 gk kt ctu…


Sblum smpai mid…aku rnda2 jap kt kl sentral 2…bkn rnda2…tp p bli tket ktapi..nk blik klntan dh…aku ni dh la x biasa bli tket sndiri…hehehe…jd cm jakun plak kt tmpat tiket 2…hehehe..kna ambil no giliran dulu…tp xtau plak kt mna…so,kna la tnya org…hehehe…malu brtanya,sesat cari jln pulang…hehehe….pstu kna plak tggu turn…ms 2 bru 2208…no aku 2225…tp xpe la coz kwn aku pun x naik kmuter lg time 2…dia dr Bndar Tasik Selatan…dh setel kt tmpat tiket,tggu komuter plak…naik komuter plak cm srdin…adusss…x suka btol la…tp xpe la…dh smpai mid valley…nk msukkan tiket…tiket aku “muntah”…trpksa la queue balik….uwaaaa…sabar2…time Q,kwn aku pn smpai…gtu la cite perjlnan aku ke mid valley…hehehe


Dh smpai mid…pusing sana,pusing sini…hahaha…sakit kaki aku…dh la “pkai ksut bunyi2”(high heel-ank buah aku yg ckp cm 2…heheheh)….lbih kurang pkul 5++ kitorg dh nk berpisah…tp syngnya..kmi x ambik sekeping pun gmbar wp byk tmpat yg mnarik utk jd background kitorg…huhu…kwn aku kta…kita abadikan dlm hti je la…smpai ke tmpat komuter,tgk hjan lbat gk la…siap bnjir2 dh kt area 2…


Naik kmuter time blik…mmg best…hahaha…aku pn hairan…koc yg aku naik 2 cm xde org je…xde org rebut2 pun…tp tiba2…ada ada pegawai ktm msuk koc kitorg…jerit2…hahaha…trkejut aku coz pegawai 2 msuk sama2 ngan aku…nk tau ape yg dia jerit----“koc ini utk wanita shaja…lelaki x dibenarkan berada dlm koc ini….”hahaha…brlari2 lelaki2 yg ada dlm koc 2..psal koc wanita ni k.ain ada cite psal ni kt blog dia…aman kot duk dlm komuter td…wp perjalanan aku dkt je…tp aku duduk gk…kaki dh skit sgt….





Dh smpai umah…aku blikan mknan utk ank2 buah aku…rebut2 plak diorg…ape la…k la time 2 rest…penat jln2 td…non stop kot…adusss…bye2~


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Thursday, May 27, 2010

Award dari edyboyz86

www.tips-fb.com


yeeeaaaa!!!!dpat award...ahaks~...i like...thnks eddyboyz86...bg award ni...wp aku ni x kreative pun...blog pn biasa2 aje....ape2 pun...thnks ye....


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Wednesday, May 26, 2010

...dia..kamu...

www.tips-fb.com

sape jahat?
aku?
dia?
ah..x kesah la sape pun...
tp aku rsa dua dua jhat...
knape?
sbab 2 2 pun slah
tp aku rs aku ni baik ckit kot...
haha
kenapa?
sbab aku mengalah ngn dia..
xmo pjgkan dh...
klo ikot hati...mmg x hbs smpai bila2 la jawabnya...

so
kpada dia yg dimaksudkan...
ni khas untuk kamu...
wp mybe dia x bc post aku ni...
jgalah dia sbaik mgkin k...
x pyh pk psl org lain...samada aku...akupun sape2 pun

so take good care of urself...
jgn emo x tntu psl ye...

u always make me sad...

but i want u to be happy..

itu yg psti...

bye2~


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

.......

www.tips-fb.com

selamat petang suma...hr ni xde n3 msk2 pun...aku krg krajinan ckit hr ni...hehehe...hr ni,aku sepah2kan bilik...hahaha...mncri brg yg aku tggalkan kt cni...especially brg2 ms aku kt mtrik...byk yg aku x bw blik umah...hehehe...jmpa la mcm2...kenangan indah bersama kwn2 kt ctu...byk sgt...semua aku kutip...hehehe...suma aku aku cri dh jmpa blik....srnok plak...hehehe...
itu xtiviti aku hr ni...tp smlm,aku ym ngn ex-roomate aku ms kt mtrik...dia mmg giler2...syok ngn dia...hepi je...dpt share problem ngn dia...thnks mash..sdi jd pendengar yg baik...thnks gak jd penasihat aku scara jrk jauh...hehehe...rindunya kt dia...serious...


thnks mash...

x smpai sejam yg lpas...my old fren...mmbe ms sklah rendah dulu plak chat ngan aku...biasanya kitorg main kmen 2 je kt fb n kt blog dia...tp dia chat private ngn aku...trharu gk aku sbnarnya...tp ksian kt dia...to my fren...be strong k,sabar byk2...i know u can be such a strong girl...


to my friend-mila


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Tuesday, May 25, 2010

...cek mek molek...

www.tips-fb.com



Selamat petang….smalm aku jln2 ke blog lina_pg…tgk kt blog dia buat cek mek…teringin plak nk mkn…pg td aku ikot kakak aku pegi pasar…kitorg pegi pasar Selayang…p borong barang2 dapur…hehehe…atas keinginan aku dan trliur tgk cek mek kakak aku kt blog dia…my sist pun bli la ubi keledek utk dijadikan cek mek sbg mnum petang kmi smua….jd la cek mek,ats bntuan my sifu…akak aku jga siap la cek mekku…

Kat cni ada resepinya…


Bahan2


3 biji ubi keledek-lbih kurang 800 gram-rebus dan dilenyek

Tepung gndum-sukatannya tak tentu,mengikut kuantiti ubi keledek

Gula sbg inti

Minyak utk menggoreng


Cara2


1-Ubi keledek yg telah dilenyek td diuli bersama tepung gndum..

2-uli sampai ianya boleh dibentuk

3-ltakkan gula sbg inti dnan bentukkan spt gmbar kt atas 2…

4-goreng hgga kekuningan dgn menggunakan myk yg byk

5-siap utk dihidangkan…


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Monday, May 24, 2010

...biji@butir nangka...

www.tips-fb.com



dekat ckit...hehehe

selamat petang...petang ni aku buat biji @butir ngka sbg hdangan mnum petang...jln2 ke blog dedaun alam..milik abg aku...tgk n3 dia psal buah ngka...dpt la idea nk buat biji ngka ni...lgpun ats permintaan kakak aku...so jd la bijik ngka ni...semenjak 2 menjak ni,aku cenderung untk buat kuih2 tradisioanal...hehehe...tkar selera la plak...mengimbau memori dulu2...hakhakhak..merepek plak aku ni...kalau ada yg nk try,bleh la ye...aku ltak resepinya kt cni...thanks 2 my sist tolong aku td...dan kalau ada yg nk tau info ttg buah ngka,bleh la melawat ke blog dedaun alam ye.....dan slalu la jgak sggah ke blog akak aku yg request biji ngka ni..kakakku...

bahan2

250 gram tepung pulut
santan-setengah biji kelapa
air kapur
air
5 sudu besar gula
garam-secukup rasa
pewarna hijau
1 sudu kecil halba

cara2

---biji nangka---
1-tepung pulut diuli bersama dengan cmpuran air,air kapur dan pewarna...
2-didihkan air dalam periuk...setelah selesai menguli,bentukkan seperti biji nangka (leper)..masukkan dalam periuk tersebut...bentukkan sampai hbs
3-sekiranya biji nangka tersebut timbul,itu tndanya ia sdah msk...boleh la diangkat dan diletakkan dalam air untuk menyejukkannya


---kuah---
1-masukkan santan,garam,gula,halba dan daun pandan dalam periuk..gunakan api sederhana..Kacau...
2-setelah ia mendidih,boleh la msukkan biji ngka td..
3-setelah biji ngka timbul..boleh la ttup api
4-sedia untuk dihidangkan

p/s...jgn lupa utuk sesuaikan rsa kuah 2 dulu tau...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

...dah hilang...

www.tips-fb.com

uwaaa...mna layout aku...penat2 buat...huhu...2 la sape sruh gatai2 tgn edit2 suma 2...kan dh hlang...nk bg cntik blog jee...last2 sumanya dh hilang....uwaaa....sape tau cmne nk bg ada blik layout ni...sblum ni aku gna 2 column..tp tkar smalam jd 3 column...ok je...td nk tkar layout...last2 suma dh hlang...huhu


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Sunday, May 23, 2010

...kuih cara...

www.tips-fb.com





selamat petang...dh mnum petang ke??klo ada yg blom mnum petang...hri ni aku ada buat kuih cara....sbenarnya dh lma nk buat kuih cara ni...tp xde acuan...trbantut la...hehehe...kuih cara ni snang je...intinya gula aje...bkan kuih cara berlauk tau...klau ada yg blum mnum petang lg...jmput2 la ek....kt cni aku ada tempek resepinya utk rjukan aku sndiri dan utk sape2 yg nk try...sgt smple...resepi ni kakak aku yg bg...thnks ye...k.Rosaliza..

Bahan2

3 cawan tepung gndum-ikut saiz cawan gak sbenarnya ni...aku gna cwan arcopal
3 cawan air
sebiji telur
sdikit garam
pewarna hijau
gula sbg inti
minyak-agak2 je la ek...hehehe...aku main letak je


cara2
1-campurkan gandum,air,telur,garam dan pewarna hijau...putar dgn mixer hgga sebati
2-masukkan minyak ke dalam adunan tersebut.kacau sebati
3-setelah acuan dipanaskan,msukkan adunan ke dalam acuan,kemudian ltakkan gula..
4-Tutup acuan dgn tudung periuk..
5-Dh msak,bleh la angkat dan dihidangkan...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

...tutup sat...

www.tips-fb.com

salam semua...klo ada yg pening2 tgk blog ni sori la ek...coz under cnstruction....hehehe...nk tkar ckit blog ni...so blog ni berenti rhat buat seketika...tq....


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Saturday, May 22, 2010

...tahukah anda...

www.tips-fb.com

Selamat pagi suma...msti semuanya dh srapan kan...pg ni,aku hdangkan info ttg buah-an dan syur2 yg slalu kita mkn...buah dan syur ni mmpunyai byk mksud...hri ni aku nk share ngn suma...ttg mksud trsirat dlm syur2an dan buah2an yg mgkin kita x perasan pun...info ini aku ambil dr emel yg dihantar oleh kakak aku....yg brrtajuk..."Allah leaves us with many clues..."...jd...renungkanlah...


A sliced Carrot looks like the human eye The pupil, iris and radiating lines look just like the human eye...and YES science now shows that carrots greatly enhance blood flow to and function of the eyes.




A Tomato has four chambers and is red. The heart is red and has four chambers. All of the research shows tomatoes are indeed pure heart and blood food.







Grapes hang in a cluster that has the shape of the heart. Each grape looks like a blood cell and all of the research today shows that grapes are also profound heart and blood vitalizing food.



A Walnut looks like a little brain, a left and right hemisphere, upper cerebrums and lower cerebellums. Even the wrinkles or folds are on the nut just like the neo-cortex. We now know that walnuts help develop over 3 dozen neuron-transmitters for brain function.


Kidney Beans actually heal and help maintain kidney function and yes, they look exactly like the human kidneys.




Celery, Bok Choy, Rhubarb and more look just like bones. These foods specifically target bone strength. Bones are 23% sodium and these foods are 23% sodium. If you don't have enough sodium in your diet the body pulls it from the bones, making them weak. These foods replenish the skeletal needs of the body.



Eggplant, Avocadoes and Pears target the health and function of the womb and cervix of the female - they look just like these organs. Today's research shows that when a woman eats 1 avocado a week, it balances hormones, sheds unwanted birth weight and prevents cervical cancers. And how profound is this? .... It takes exactly 9 months to grow an avocado from blossom to ripened fruit. There are over 14,000 photolytic chemica l cons tituents of nutrition in each one of these foods (modern science has only studied and named about 141 of them).



Figs are full of seeds and hang in twos when they grow. Figs increase the motility of male sperm and increase the numbers of S perm a S we ll to overcome male sterility.



Sweet Potatoes look like the pancreas and actually balance the glycemic index of diabetics.







Olives assist the health and function of t he ovaries





Grapefruits, Oranges , and other Citrus fruits look just like the mammary glands of the female and actually assist the health of the breasts and the movement of lymph in and out of the breasts.




Onions look like body cells. Today's research shows that onions help clear waste materials from all of the body cells They even produce tears which wash the epithelial layers of the eyes.


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

Friday, May 21, 2010

...bingka pisang...

www.tips-fb.com


salam petang suma...suma dh minum petang??kalo blom...jmput la mkn bingka pisang...dalam 2 hari ni..menunya pisang...heehe...kalo smalm pengat pisang...hari ni bingka pisang plak...resepinya mudah je...tp main hntam2 je ni...hehehe...

bahan-bahan

150gm pisang dilecek-aku gna pisang lmak manis...
2 cawan tepung gndum
1 cawan gula
3 biji telur
3/4 cawan minyak msak
1 sudu teh baking powder
secubit garam

cara-cara

1-Campur semua bahan dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nmpak putih
2-masukkan ke dalam loyang yg digris dgn myk msk..
3-bakar 180 darjah selama 40-50 minit
4-siap...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~

...indah ciptaanNya..

www.tips-fb.com

selamat tengahari suma...msti ada yg tgh lunch...smbil2 lunch 2, aku nk kongsi dgn korang keindahan alam semulajadi...hehehe...semua ni diambil sepanjang aku blajar kt Perlis,tp bkn panorama kt perlis je...hehehe...Byk tmpat yg aku pergi,thanks 2 my frens n famili yg bw aku ke tmpat2 ni...aku nk share la ckit gmbr2 yg cntik yg sempat diambil.....


...ni kt penang,aku ambik time cti sem lepas...broken heart coz time 2...ada org merajuk...hahaha...



empat gmbar kt atas ni aku ambik kt Timah Tasoh Lakr and Retreat,aku p kursus jurulatih kt ctu...cntik tmpat ni...
2 gmbar ni plak kt tasik Jitra...kt cni mcm2 bleh buat,kt cni,aku n kwn2 paddling...best sgt...ni b4 cti CNY



ni plak kt area Kuala Perlis..tgk sunset...hehehe...kt area ni ada gerai jual mknan...smbil2 menikmati sunset,bleh la mkn...

sangat indah ciptaan Ilahi...kita sbagai mnusia perlulah sntiasa memelihara keindahan ini...


Datang baca hari hari ye !
Terima Kasih~