Bahan-Bahan:
Bahan untuk dihiris:
1 biji bawang merah
I biji bawan putih
sedikit halia
Sedikit kulit limau hijau
Bahan Lain:
Kayu manis
Serbuk Lada hitam
Capsicum atau cili merah/hjau
Fillet ayam *terpulang berapa banyak
Tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit air
Sebiji limau hijau
Sedikit Minyak
Cara Memasak:
1. Masukkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bahan-bahan yang dihiris ,kayu manis sehingga kekuningan sedikit
3. Masukkan capsicum/cili merah/cili hjau
4. Letakkan garam sedikit dan lada hitam sikit.
5. Biarkan sebentar dan jangan masak capsicum/cili semasaknya kerana kita akan masaknya sekali lagi nanti.
6. Tutup api .
7. Lumurkan fillet ayam dengan tepung gandum, garam dan lada hitam.
8. Panaskan minyak.
9. Gorengkan ayam yang telah dilumuri tadi sehingga masak. (deep frying)
10. Angkat dan Tutup api.
11. Panaskan sedikit saja minyak.
12. perah asam limau.
13. Masukkan masakan pertama tadi iaitu masakan capsicum/cili.
14. Gaulkan.
15. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan letakkan sedikit air dan garam.
16. Masak sehingga ianya sebati.
17. boleh diangkat dan sdia untuk dihidang...
p/s...berminat??
p/s...berminat??
10 celoteh:
saya berminat.... berminat nak makan ja... huk lapar... duk tempat keja xrehat lagii... kot azi masak nak hanta skit... :'(
Salam egie,
Wah! nama menu tu org putih. Kalo buh BM bunyinya 'ayam goreng limau'. Cintailah bahasa kita..haha..
@mizi
minat?bgos2...cuci mata je la jwabnye...hahaha...azi msk la 2...
@a.adry
wslm...nama omputih laa...bhasa mlayunye sepatutnya ayam msk lemon...tp sebab dh ubahsuai resepi...gna limau je la...heheh
wah..
sedap2!!!
hehehe
salam...bila nak mai masak2 umah akk lak hehehe
@k.rosa
insyaallah...nti nk p sna...tp xde tarikh lagi...
nak ikut...hehe
g kl
wah...jd chef da ek???he3
@k.alla...
jom...
@ila
biasa la...isi msa lpang...hahah
Post a Comment