Wednesday, December 8, 2010

...lime chicken...


Bahan-Bahan:

Bahan untuk dihiris:
1 biji bawang merah
I biji bawan putih
sedikit halia
Sedikit kulit limau hijau

Bahan Lain:
Kayu manis
Serbuk Lada hitam
Capsicum atau cili merah/hjau
Fillet ayam *terpulang berapa banyak
Tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit air
Sebiji limau hijau
Sedikit Minyak

Cara Memasak:

1. Masukkan minyak dalam kuali.

2. Tumiskan bahan-bahan yang dihiris ,kayu manis sehingga kekuningan sedikit

3. Masukkan capsicum/cili merah/cili hjau

4. Letakkan garam sedikit dan lada hitam sikit.

5. Biarkan sebentar dan jangan masak capsicum/cili semasaknya kerana kita akan masaknya sekali lagi nanti.

6. Tutup api .

7. Lumurkan fillet ayam dengan tepung gandum, garam dan lada hitam.

8. Panaskan minyak.

9. Gorengkan ayam yang telah dilumuri tadi sehingga masak. (deep frying)

10. Angkat dan Tutup api.

11. Panaskan sedikit saja minyak.

12. perah asam limau.

13. Masukkan masakan pertama tadi iaitu masakan capsicum/cili.

14. Gaulkan.

15. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan letakkan sedikit air dan garam.

16. Masak sehingga ianya sebati.

17. boleh diangkat dan sdia untuk dihidang...

p/s...berminat??

10 comments:

MiZi said...

saya berminat.... berminat nak makan ja... huk lapar... duk tempat keja xrehat lagii... kot azi masak nak hanta skit... :'(

Adry@Daun said...

Salam egie,
Wah! nama menu tu org putih. Kalo buh BM bunyinya 'ayam goreng limau'. Cintailah bahasa kita..haha..

ezzyra said...

@mizi
minat?bgos2...cuci mata je la jwabnye...hahaha...azi msk la 2...

@a.adry
wslm...nama omputih laa...bhasa mlayunye sepatutnya ayam msk lemon...tp sebab dh ubahsuai resepi...gna limau je la...heheh

Lelaki Ini said...

wah..
sedap2!!!

ezzyra said...

hehehe

Kak Rosaliza said...

salam...bila nak mai masak2 umah akk lak hehehe

ezzyra said...

@k.rosa
insyaallah...nti nk p sna...tp xde tarikh lagi...

alla said...

nak ikut...hehe
g kl

iL@cik@Lang... said...

wah...jd chef da ek???he3

ezzyra said...

@k.alla...
jom...
@ila
biasa la...isi msa lpang...hahah